Lay’s’in lezzetli ve kaliteli patates cipslerinin sırrı; patatesin yetiştirildiği toprağın verimliliğinden ve yetiştirilme sürecinden gelir. Lay’s olarak Türkiye’nin dört bir yanındaki verimli topraklarda omuz omuza çalıştığımız 200'den fazla çiftçimizin emeği ile patateslerimizi özenle yetiştiriyoruz. Türkiye'nin birçok bölgesinde, yaklaşık 20 şehrinde, 200'ün üzerindeki çiftçilerimizle beraber patateslerimizi üretiyoruz. Bir yandan en lezzetli ve kaliteli patatesleri üretirken, bir yandan da sürdürülebilir ve yenileyici tarım yöntemleri ile çiftçilerimiz ile beraber Türkiye’nin topraklarının sağlığı ve verimliliği için çalışıyoruz. Hayatı çıtırında yaşayabilmek için; yıllardır olduğu gibi çiftçilerimizle omuz omuza çalışarak topraklarımızın bugünü ve yarını için emek vermeye devam edeceğiz.
Türkiye'de yaptığımız çalışmalarla
iyi tarım uygulamalarını yaygınlaştırmayı sürdürüyoruz
Toprak sağlığı ve
verimini korumak
Sağlıklı ve üretken bir ekosistem kurabilmek ve tarla dayanıklılığını arttırmak için;
- Ekim Nöbeti (Münavebe)
Karbon ayak izi ve
salınımını azaltmak
İklim değişikliklerinin etkilerine karşı dayanıklılık kurmak ve sera gazı salınımımızı düşürmek için organominarel gübre kullanımı.
Su kaynaklarını
korumak
Bitki besin elementlerinin yıkanmasını ve su kullanım oranını azaltmak.
Modern Sulama Sistemleri kullanıyoruz
Sulama Programlamada Dijitalleşme (Crop trak ile sulama takvimini dijital olarak iklim verileriyle takip ediyoruz)
Biyolojik çeşitliliği
korumak
Tarımsal faaliyetlerimizi yürüttüğümüz her yerde biyolojik çeşitliliği arttırmak için;
Uygun tarla seçimi ile tarımsal faaliyetlerimizi yürüttüğümüz her yerde biyolojik çeşitliliği arttırmayı hedefliyoruz.


PepsiCo Vakfı desteği ve Anadolu Meraları iş birliğiyle 2022’de hayata geçirilen “Lay’s Yenileyici Tarım” projesi 2023’te “Ortak Hareket, Yeniden Bereket Projesi” ismiyle depremin yaralarını sarmak için Hatay Samandağ’da hayata geçirildi. Samandağ Tarımsal Kalkınma Kooperatifi aracılığıyla, çiftçilere hem kendi arazilerinde hem de proje kapsamında kurulan Topluluk Merkezli Üretim Alanı’ndaki seralarda ve açık alanda üretim yapmaları için destek sağlandı. Çiftçiler proje kapsamında coğrafi işaretli bir ürün olan Samandağ Biberi, marul, domates, salatalık, mantar ve fide üretimi yaptılar. Bununla birlikte sunulacak hibe, eğitimler, mentorluk ve bölgeye uygun tarım pratikleriyle kurulacak dirençli gıda ağı modeliyle, tarımda uzun dönemde afetler gibi zorlu koşullara uyum sağlanmasına katkı sağlandı.

Proje kapsamında çiftçilere iki ayrı grup halinde “Lay's Yenileyici Tarım Hibesi” aracılığıyla destek verildi ve toplam 80 dönüm alanda ekim yapıldı. Samandağ Tarımsal Kalkınma Kooperatifi desteğiyle gerçekleşen projenin ilk grubunda üretim yapmak isteyen ancak arazisi olmayan veya sera kurmak için gerekli bütçeye sahip olmayan ya da daha önce üretim yapmayan çiftçiler ya da çiftçi adayları yer aldı. Bu çiftçiler Samandağ’da kurulan Topluluk Destekli Tarım Merkezi’ndeki üretime hazır arazi ve sera alanında üretim yapabildiler. Topluluk destekli tarıma uygun olan bu arazide çiftçilere ihtiyaç duyulan her türlü fide, gübre, ilaç gibi girdiyi proje kapsamında sağlandı. Projenin ikinci grubunda ise kendi arazisinde üretim yapmak isteyen çiftçiler ya da çiftçi adayları yer alıyor. Bu gruptaki çiftçiler ise tarımsal faaliyetleri, üretim için ihtiyaç duydukları fidan, gübre, tohum, viyol (küçük delikleri bulunan ve içinde tohum yetiştirilebilen aparat) gibi girdilerin sağlanması yoluyla desteklendi. Sunulan tarımsal destek, deprem nedeniyle maddi kayıp yaşayan çiftçilerin tarımsal üretime geri dönmesini kolaylaştırıyor.

Çiftçiler proje kapsamında düzenlenen tarımsal eğitim ve atölyelere katılabildiler, tarımsal danışmanlık desteğinden faydalanabildiler ve ürünleri alım garantili satış kanalları ile buluşturuldular. Çiftçilerin ihtiyaçlarına göre eğitim ve çalıştaylar düzenlendi. Onarıcı Tarım Pratikleri, Toprak Sağlığı, Su Tasarrufu, Gıda Güvenliği, Dijital Okuryazarlık, Pazarlama ve Değer Zinciri Geliştirme başlıkları altında eğitimler düzenlendi. Bununla birlikte deneyimli çiftçilerin daha genç veya daha az deneyimli çiftçilere rehberlik ve destek sağlayabilecekleri için mentorluk programları oluşturuldu. Proje kapsamında etkin mikroorganizma, kompost uygulaması ve yağmur suyu hasadı gibi ekolojik yöntemler uygulanırken çiftçilere de bu konuda uygulamalı eğitimler verildi.


PepsiCo’nun atıştırmalık sektöründeki sevilen markası Lay’s, Türkiye'de yüzlerce çiftçiden patates tedarik eden, tarımı destekleyen bir şirkettir. Tarımda sürdürülebilirliği destekleyen ve bunun da ötesine geçerek endüstriyel tarımın toprakta yol açtığı hasarı onarmayı ve toprağa mikrobiyolojik zenginliğini yeniden kazandırmayı amaçlayan Lay's bu doğrultuda Yenileyici Tarım projesini hayata geçirdi.

PepsiCo Vakfı desteği ve Anadolu Meraları iş birliğiyle Konya’da hayata geçirilen proje kapsamında PepsiCo ürünlerinin temelini oluşturan patates, pancar, ayçiçeği ve mısır gibi ürün grupları, yeşil gübreleme, kompost özütü gibi uygulamalar başta olmak üzere yenileyici tarım uygulamaları kullanarak yetiştirildi.


Yenileyici tarım uygulamalarının gelişimine katkıda bulunmak için Konya Karapınar’da Anadolu Meraları liderliğinde bir arazi üzerinde çalışmalar yapıldı. 100 dönümlük bu uygulama sahasında yaklaşık 1.000 çiftçiye destek verildi. Eğitim faaliyetleriyle 200 çiftçinin ve mikro finansal desteklerle 75 çiftçinin yanında olundu. Bu çalışmada hedef uygulama bölgesinde yenileyici tarım uygulamalarını hayata geçirerek alınan sonuçlarla çiftçide farkındalık yaratmak ve bu uygulamaların yaygınlaşmasını teşvik etmekti.
Bu Lay’s'in çıtırtısı nereden geliyor?

11 Yıldır
Lay's Çiftçisi
“Lay’s çıtırtısı, üretiminde doğal kaynaklardan üretilen gübreler kullanılarak bu topraklarda yetiştirilen patateslerden geliyor.”

14 Yıldır
Lay's Çiftçisi
“Yıllardır bu topraklarda Lay’s ile omuz omuza çalışan ve sürdürülebilir tarım eğitimi alan çiftçilerimizden geliyor”

17 Yıldır
Lay's Çiftçisi
“Bu topraklarda yetişen %100 yerli patateslerle üretilen Lay’s çıtırtısı, modern sulama tekniğiyle sulanan patateslerden geliyor.”
